Kodiák Természetjáró Egyesület

Erőss Zsolt Emléktúra a Mária Úton

- 200 km terep és hegyifutás Kolozsvár és Csikszereda között -

A KTE-et (Kodiak Természetjáró Egyesület) azzal a céllal alapitottuk, hogy a természet és a hegyek iránti szeretetünket népszerüsitsük és mással is megosszuk. Ehhez az elképzeléshez Erőss Zsolt is csatlakozott 2004-ben. Vezetésével 7 éven keresztűl szerveztünk táborokat és tanfolyamokat erdélyi és magyarországi emberek számára. Eltűnésével egy barátot vesztettünk el, egy embert, aki szivvel-lélekkel  az erdélyi és magyarországi természetet és kalandot szerető emberek összekovácsolásán dolgozott. Neki szeretnénk emléket állitani azzal, hogy a Mária út Kolozsvár és Csikszereda közé eső 200 km-es szakaszát futva tesszük meg júl. 28 és aug. 1 között. A túra létrejöttét Bogya Zoli irányitja.

  • A Mária Út kialakitás alatt álló, közép-Európán átivelő zarándok és tútistaút hálózat, melynek K-NY-i főtengelye az Ausztriai Mariazelltől indúl és az Erdélyi Csiksomlyóig tart, mintegy 1400 km-es távon. Az El Camino-hoz hasonlóan azok járják akik egy lelki szellemi utat is be akarnak járni. Az El Camino 800 km hosszú kiépitett zarandokút. Fizikailag is komoly teljesitmény a végigjárása. A Mária Út kialakulóban van, a jelzéseket felfestették, és gyönyörű tájakon halad keresztűl. Ismertsége minimális, szálláshelyek nincsenek kialakitva. Természetesen lehet találni, a hagyományos erdélyi vendégszeretet által.  Járták már gyalogosan, kerékpáron, autóval szakaszonként. Szaladásban tudtommal senki nem tette még meg. 

Erőss Zsolt szellemiségéhez a teljesitménnyel szeretnénk csatlakozni. Számára mindig fontos volt a szint, a komoly teljesitmény, komoly dolgokat képviselt. Az expediciózás nem önérdekű világbarangolás volt számára. A saját határok megismerése, a tudatos fejlődés, a lehetőségek tágitása, mind a szellemiségéhez tartozott. A hegymászásban a hegy nem ellenfél, hanem közeg, terep, hely, amiben élni, teljesiteni kell. Az a gondolat hogy a Kárpátokban is lehet teljesiteni olyan feladatokat, amelyek a magashegyi expediciózáshoz hasonlóak, először a Kárpátkoszorú expedició során került megfogalmazásra. Zsolttal együtt tettük meg a 2004-es Kárpátkoszorú expedició első szakaszát, ahol pont erról beszéltünk. Tetszett neki, támogatta a gondolatot. Ma is hisszük, hogy sok feladat vár ránk itthon. 

200 km megtétele 5 nap alatt elég kihivás és eléggé szinvonalas vállalkozás ami méltó Zsolt emlékéhez. 

A Mária úton menni szellemileg és lelkileg megfelő környezet a belső világunk rendbe tételére egyensúlyba hozására, megfelelő alkalom az életről való elgondolkodásra. 

Az időpont a csikszeredai sportcsarnok névadó ünnepségéhez kapcsolódik. Ha Zsolttal mint emberrel nem találkozhatunk többé találkozni akarunk a szellemiségével. Nem a Himalájában, ahol eltünt a szemünk elől, hanem az erdélyi hegyek, dombok, falvak között, a Hargitán amin vele fogunk átszaladni.

A vállalkozást mi, Zsolt barátai kezdeményeztük. Akinek tetszik, tartson velünk. Lehet jönni az egészre, részekre, egy napra vagy csak találkozni velünk egy faluban vagy erdőben. Mi szaladni fogunk, olyan tempóban ami a távhoz illik. 

Előtte, utánna és közben beszélni fogunk mindeninek, arról amit megélünk eközben. A felkészülés a szervezés, maga a futás mind érdekes és fontos feladat, ami hozzátartozik a vállalkozáshoz. Nem toborzunk, de elfogadunk mindenkit aki velünk akar tartani.

Útvonal:

1. indulas 28.an reggel a Selgros parkolojabol. Első nap Dezmér, Kolozs, Magyarszovát, Nagysármás itt lesz első szállásunk.

2. Szentpéter, Pogácsa, Madaras, Remete, Marosvásárhely itt alszunk és akarunk valamilyen programot rádió, EKE, futók....

3. Marosszentgyörgy, Csikfalva, Nyárádmagyaros, Sóvárad, Siklód, Küsmöd, itt keresünk szállást.

4. Énlaka, Firtos, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Kápolnásfalu, Szentkeresztbánya. Itt alszunk.

5. Utolsó nap Csihapatakon keresztül be Csikszeredára. Résztveszünk az ünnepségen és este indulunk haza.

Pillanatnyilag semilyen szállás nincs egyeztetve minden ajánlatot szivesen látunk. Napközben megállunk azokban a helységekben ahol fogadnak minket. Délben lehetőleg pihenni akarunk ne fussunk a legnagyobb melegben. A csapat autóval fog kisérni, esetleg több autóval a létszám függvényében. Lehet bringával is csatlakozni, egész napra vagy egy részre.